Publicerat

Det gäller att ta väl hand om sitt hus, det är en långsiktig investering som man inte vill försumma.
Allmänt underhåll innebär att man ibland måste tvätta både fasaden och taket. Många gånger så bildas det mossa, alger eller lava på taket. Dessa kan förstöra takpannorna förutom att det inte ser snyggt ut. Rötter kan slingra sig runt pannorna och förorsaka frostspänningar, och mossor binder även ganska mycket vatten. Så man bör helt klart ta bort dem innan de förökar sig allt för mycket. Helst ska man inte använda en högtryckspump för att spola av taket. Vatten kan komma in på fel ställe, vilket i sin tur kan leda till fuktskador och mögel. Men även färgen kan skadas och resultatet blir inte alls snyggt.
Ett alternativ är att borsta bort mossor och lavar, även om man då lösgör en hel del sporer som sedan sprids till andra ställen. Man ska också se till att leda bort vattnet när man borstar bort mossa så det hela inte hamnar i dräneringen. Det finns även speciella kemikalier som man kan använda för att tvätta taket, dessa brukar fungera med de flesta material. Med dessa går det fort och man får ett bra resultat.
Den bästa tiden på året att tvätta taket är höst och vår. Om det är för mycket sol eller varmt så fungerar inte kemikalierna lika bra, de påverkas av det ultravioletta ljuset. Man kan också tvätta taket på vintern, men inte om det är allt för kallt. När det är isigt blir det farligt att kliva runt på taket, man kan lätt halka och ramla ner, förutom andra motsättningar man kommer upp emot. Det är svårt att inte bli våt själv när man kör med taktvätt, och om det är kallt i luften kan det verkligen bli obehagligt. Vattentäta kläder är därför det första man ska investera i, så man är ordentligt skyddad.
I tillägg så fungerar inte alla produkter så bra om takpannorna är frusna. Därför rekommenderar man att tvätta taket bara om det varit plusgrader i minst fyra timmar innan man sätter igång. Detta ger pannorna tid att tina upp lite, och ytlagret är mer mottagligt för de medel man använder. Annars kommer en hel del av kemikalien att gå till att rengöra det tunna lager av is som ligger utanpå pannan, vilket är ett slöseri med resurser.
De flesta medel fungerar också lite långsammare när det är kallare, även om man använder ljummet vatten för tvätten. En fördel med att tvätta taket på vintern är att mossor och andra växter är svagare och lättare kommer loss. Men annars får man räkna med att det tar lite längre tid, bland annat därför att man inte kan börja direkt på morgonen. Många gånger är det bäst att arbeta fram emot eftermiddagen, när taket värmts upp tillräckligt. Har man haft en längre period med plusgrader brukar det dock inte vara några problem med taktvätt under vintern. Mycket beror alltså på vilket klimat man bor i, och hur kallt det är. Om man bara undviker minusgrader brukar man dock klara sig bra.